Több mint 100 fiatal tervezte a nyarát az Agórában

tervezd_meg_a_nyarad1

114 – zömében középiskolás – fiatal vett részt a Tervezd meg a nyarad! Közösségi szolgálat és diákmunka börze című rendezvényen június 16-án, kedden az Agórában.

A rendezvényt a kezdés előtt nem sokkal át kellett helyezni egy nagyobb terembe a várakozáson felüli látogatottság miatt. A rendezvényt Vikor Csaba, az Új Nemzedék Plusz szegedi Kontaktpont irodavezetője nyitotta meg, majd Kispál Gyöngyi, az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont ifjúsági koordinátora mutatta be a D2 tevékenységeit, klubjait, és a náluk végezhető közösségi szolgálat lehetőségeit.

A rendezvény első felében az iskolai közösségi szolgálaton volt a hangsúly. Több olyan szervezetet is megismerhettek a résztvevő fiatalok, ahol lehetőség van teljesíteni a közösségi szolgálatot. Bemutatkozott a Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány, a Fatima Ház Alapítvány és a Máltai Játszótér és játszóház, ahová a szociálisan érzékeny fiatalokat várják segíteni elsősorban a rendezvényeikre. A Zsonglőr Eszköztár-fejlesztő Csoportnál főleg eszközöket lehet készíteni és nyári táborban lehet dolgozni. A Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért és az Innovaform Közhasznú Nonprofit Kft. pedig olyan nyári táborokban biztosít munkalehetőséget a fiataloknak, amelyekben külföldi fiatalok is részt vesznek. A Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület (SZETITEL) is várja iskolai kitelepülésein a segítőket, valamint lehetőség van az egyesület Facebook oldalának frissítésére is. A CsakAzértIs buliba pedig mind a Horizont Alapítvány, mind a SZETITEL Egyesület várja a fiatalokat dolgozni. A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületénél a rendezvények és táborok mellett adminisztratív munkára is van lehetőség.

A rendezvény második felében a diákmunkáé volt a főszerep. Először a Fürge Diák Iskolaszövetkezet képviselője tartott egy rövid előadást a diákmunkáról. Elmondta többek között, hogy biztonságosabb iskolaszövetkezeten keresztül dolgozni, mert biztosabb a fizetés. Ezek után felhívta rá a figyelmet, hogy a Fürge Diáknál az ügyes diákok különböző nyereményeken nyerhetnek, többek között SZIN belépőt is. Majd a Meló-Depó Iskolaszövetkezet képviselője adott tippeket a diákoknak. Elmondta, hogy szerinte érdemes az összes iskolaszövetkezethez regisztrálni, mert úgy nagyobb eséllyel kaphatnak nekik megfelelő munkát a diákok. A Meló Depó átlagosan 500 diákot foglalkoztat havonta, jellemzően telefonos ügyfélszolgálati munkákra. Majd a Mind-Diák Szövetkezet képviselője következett, aki büszkén mutatta be országos hálózatukat, és elmondta, hogy ők önéletrajzírásban is adnak tanácsot a diákmunkák közvetítése mellett. A Nebuló Work iskolaszövetkezet képviselője többek között eladó, recepciós és adminisztratív munkákat ajánlott a diákoknak. Végül az Öt Csillagos Iskolaszövetkezetet egy 19 éves lány mutatta be, aki maga is mezőgazdasági munkával kezdte, most pedig az ő keze alatt dolgozik minden diák a szövetkezetben. Elmondta, hogy velük lehet dolgozni a SZIN-en és a Balatonon is a nyáron.

Forrás: Szegedma.hu