EFOP Projektek

Az alábbi események az EFOP-1.3.5-16-2016-00757
– Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével pályázatából valósultak meg

A kedvezményezett neve: Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány

A projekt címe: Szeged a HorizontON!

A projekt azonosító száma:  EFOP-1.3.5-16-2016-00757

A szerződött támogatás összege: 25.000.000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2017.04.01.

A projekt fizikai befejezésének vége: 2020.03.31.

Jelen konstrukció elsősorban a fiatalok, a családok és fizikailag-szellemileg friss idősek, nyugdíjasok kisközösségi kereteken belül szerveződő társadalmi, gazdasági aktivizálásával, közéleti szerepvállalásuk erősítésével, karitatív, önkéntes alapon végzett tevékenységeivel, a generációk közötti együttműködéssel segíti elő a területi és társadalmi kiegyenlítődést.

 

 

 

Családok megerősítését, fiatalok felelős életre nevelését segítő programok támogatása

A foglalkozást Korom Kati, keramikus művész vezette. Elsősorban édesapák és gyermekeik látogattak el a foglalkozásra, hogy közösen és aktívan eltöltsenek egy tartalmas délelőttöt. A rendezvény által erősödtek a családi kapcsolatok, a gyermekek az ajándékok készítésével kifejezhették hálájukat és szeretetüket édesanyjuk felé.
Legnagyobb örömünkre a családok megerősítését célzó törekvésünk megvalósult, mind a kisebb és nagyobb gyerekek illetve szüleik, nagyszüleik is jól érezték magukat. Közösen, egymást segítve alkothattak, mindeközben pedig jobban megismerhették egymást, erősítve ezzel a generációk közti együtt működést is.

Helyi hagyományok ápolását célzó rendezvények vagy a nemzetiségek kulturális identitásának elmélyítését szolgáló programok szervezése

Balkán táncház: A rendezvénynek a szegedi Nemzetiségek Háza adott otthont, ahol egy Balkán táncházban vehettek részt a jelenlévők. A rendezvényen minden korosztály és sok nemzetiség képviseltette magát, így a sokszínű társaság megismerhette egymás kultúráját és ápolhatta saját kultúrájának gyökereit.
A rendezvény a szegedi Nemzetiségek Házában valósult meg, ahol családias hangulatban élvezhették a görög és szerb táncbemutatókat a részvevők. A rendezvényen minden korosztály képviseltette magát, sok család is eljött és nemzetiségi szempontból is sokszínű társaság gyűlt össze.
A Bánát Szerb Néptáncegyüttes bemutatóját követően, ukrán dalokat hallgathatott a sokszínű közösség, majd az Eleftheria Tánccsoport és a Bánát Táncegyüttes tagjai által tanított táncokat sajátíthatták el a résztvevők. A táncokhoz való talpalávalót pedig a Bánát Néptáncegyüttes szolgáltatta. Az ukrán, szerb és görög résztvevők, kicsik és nagyok együtt élvezhették a táncház kellemes hangulatát, önkénteseink is lelkesen segítettek és vettek részt a programban.

Közösségi aktivitás erősítését célzó események, programok és rendezvények szervezése, illetve lebonyolítása

Bántja a Szemét a szemét? Elnevezéssel szemétszedési akciót hirdettünk Petőfi Telepen. A kezdeményezés nagyon jól sikerült, nem csak a helyi lakosok és önkéntesek csatlakoztak, hanem különböző cégek és szervezetek munkatársai is szívügyüknek érezték, hogy együtt tegyünk a szép és tiszta környezetünkért. Akciónk sikerességét az is bizonyítja, hogy a helyi médiát is kifejezetten érdekelte, hogy hogyan is valósítottuk meg a programot Számos sajtó megjelenések köszönhetjük, hogy ilyen sokan tettek a környezetükért. Nagy örömünkre szolgált, hogy nem csak a felnőttek, hanem családok, kicsik és nagyon is képviseltették magukat, a csodaszép és napsütéses szombat délelőttön.
CsakAzértIs!Buli  A legfontosabb számunkra, hogy azoknak a fiataloknak, időseknek, fiúknak és lányoknak is legyen hol szórakozniuk, akik kerekesszékben ülnek, szájról olvasnak, fehér bottal járnak, esetleg vakvezető kutyára van szükségük a biztonságos közlekedéshez.
Emellett kiemelten fontosnak érezzük, hogy az ép és egészséges embereknek megmutassuk, milyen kihívásokkal kell szembenézniük azoknak, akik nem tudnak csak úgy, egyszerűen besétálni egy szórakozóhelyre és elvegyülni a tömegben. Ezért a CsakAzértIs!Bulik alkalmával bárki kipróbálhatja, milyen érzés például kerekesszékben ülve, vagy éppen bekötött szemmel szórakozni.” www.csakm.hu

A projekt tevékenységet bemutató generációk közötti együttműködést, kapcsolattartást, kommunikációt támogató események szervezése, lebonyolítása

„Modern idősek”

Idősek klubjaiban számítógép használatának tanítása gyakorlással önkéntesek révén, például: keresztrejtvény-fejtés, memória-játékok, versenyek hirdetése.

A modern idősek projekt keretében rendeztük meg számítógépes oktatásunkat. A képzésünk során az idősebb korosztályban felmerült az igényt az okostelefon használatának oktatására is . Mivel a célunk az idősek aktivizálása, a szellemi frissességük szinten tartása és a modern technikák világában való tájékozódás segítése volt. Ezért eleget teszünk kérésüknek és az okostelefon oktatást beintegráltuk a Modern idősek program sorozatunkhoz. A résztvevők egészen a 60-as korosztálytól egészen a  80-as korosztályig  képviseltették magukat. Hasznosnak és hiánypótlónak találják a foglalkozást, szorgalmazva annak rendszeres és ismétlődő mivoltát.