2015 Október

Piacoltunk a Civil Piacon

…október 10-én 8 és 13 óra között. Csak úgy civilek módjára. Ha annyi személyes megjegyzést megengednek, nem gondoltam volna előzetesen, hogy sok ember szeretne átmozgató reggeli tornát végezni egy hideg, nyirkos, majdhogynem esős időben. Szerencsére nagyot tévedtem, mert a hideg éppen hogy serkentőleg hatott sok emberre, hogy ezt a kellemetlen érzést mozgással tartsa magától minél távolabb. Az esőnek egészen az esemény végéig nem sikerült megérkeznie. Szerencsére. Érdeklődők? Akadtak szép számmal, akik az alapítvány gyógytornászai által nyújtott otthoni gyógytornász szolgáltatással, valamint a CsakAzértIs! Bulival ismerkedhettek meg. Ki lehet jelenteni: Új kapcsolatokra, új barátokra, új partnerekre leltünk.

“Érintések” – Vendégünk volt a Érintések Improvizációs Színház

Érintések címmel improvizációs színházi estet rendezett Alapítványunk október 16 -án a szegedi IH Rendezvényközpontban.  Az előadás elsősorban a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű személyeknek és hozzátartozóiknak szólt volna. Nem így lett, és ez a szervezők mellett az improvizációs társulatot is dícséri. Valamint a nézőket, akik érdekes, sokszor megható történetekkel bízták meg a társulatot, és amelyek bemutatása szórakoztatta, vagy éppen elgondolkodásra késztette a jelen lévőket. Az előadás tehát mindenkinek szólt, közönségét nem lett volna helyes bármilyen csoportbesorolás alapján kategorizálni. A hatásnak pedig létre kellett jönni az adott pillanatban. Mert másként elszállt volna. A közönség pedig jelezte, megtörtént a hatás. Látszott az átélés az arcokon, a válaszokon, és az eseményt követő beszélgetésen is, amelyen szerencsére a fellépők mellett sok néző is maradt. Erről pedig csoportkép is készült. Abban minden képen látható személy megállapodott, érdemes időnként improvizációs színházi előadást nézni, ugyanis a folyékony szobor technika, az ambivalenciák vagy a kórustechnika nem csak pontos, és egymásra maximálisan odafigyelő társulati munkát igényel, de mind nekik, mind a közönségnek ad.  Legközelebb jöjjön el az is, aki most kihagyta ezt az eseményt.

RehabIn Szeged- 2. Esélyteremtési nap és börze

Alapítványunk október 31-én szervezte meg a RehabIn Szeged- 2. Esélyteremtési napot és börzét.
Programunkat megtisztelte Joób Márton, SZMJV Önkormányzata Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke, aki megnyitóban elhangzott szavaival buzdított minket tevékenységünk folytatására és létjogosultságára. A megnyitót szakmai előadások követték, melyben szakembereken túl civil partnereink tartották meg érdekes és figyelemfelkeltő prezentációjukat.(Bodnár Zoltán & Farkas László: Érzékenyítés esélyóra és esélynap keretein belül; Hangodi Henriett: M4ALL Játékok és a Kinect eszköz – Mozgásalapú fejlesztő játékok a gyógypedagógiában; Korom István: Mentálhigiénés módszerek az önismeretünkben; Tóth Kitti &Jeddi Ágost: Játék akadályok nélkül). A szakmai részt a meghívott civil szervezetek bemutatkozása zajlott  a Civil Hang – Szegedi ifjúsági Egyesület – Városi Rock Klub Rádiója Közreműködésével. A szakmai napot egy interaktív kerekasztal beszélgetés zárta (CsakAzértis!Megkérdezem címmel), melynek keretében a résztvevők korlátok és tabuk nélkül kérdezhettek a fogyatékosággal élőktől világukról, mindennapjaikról.

Akik a beszélgetésben részt vesznek:

• Bodnár Attila, Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete alelnöke
  • Bodnár Zoltán, Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete titkára
  • Farkas László, CsakAzértIs!Buli projekt arca
  • Kmetovics Anna – családpedagógus
  • Szabadi Diána – szépségkirálynő, 2014. Magyarországi Siketek Szépe

Ezúton is köszönjük az előadók részvételét, amellyel növelték a rendezvényünk színvonalát.
A rendezvény támogatója a SZMJV Önkormányzata 2015. évi Fogyatékosügyi támogatási Kerete volt.